Cappadocië // Een ballonvaart bij zonsopgang

Kan je in Nederland niet gewoon een ballonvaart maken? ja zeker, ook dat had ik kunnen doen en wie weet ga ik dat nog eens doen. Maar om 5 uur in de ochtend in the middle of nowhere staan en strak tussen de chinezen in een mandje staan had ik niet willen missen. Lees snel verder hoe magisch nou echt die ballonvaart in Cappadocië is.

Dromen zijn geen bedrog

Na een korte nacht ging om 4 uur de wekker. Ik ben zo geen ochtendmens, na 2 keer snoozen moest ik er dan ook echt uit om me iets te kunnen fatsoeneren voor de perfecte Instagram foto. Om 4.45 werden we opgehaald om net iets buiten Göreme af te worden gezet in the middle of nowhere. Mijn mond viel open! Wat waren er al veel ballonnen in de lucht en er stonden er nog tientallen te wachten om de lucht in te gaan.

Luchtballonnen bijna klaar om te gaan

We kregen een ontbijtpakket. maar toen die deur open ging van de bus vergat ik het eten en liep de bus uit. Dat ik het eten vergeet zegt dus genoeg. De kou van de ochtend, de gouden gloed van de zon die opkwam en de opgaande ballonnen maakte het voor mij al meer dan magisch en ik zat nog niet eens in het mandje. Ik zou Jolanda niet zijn als ik na alle indrukken toch nog even in mijn ontbijtpakketje kijk. Zo kregen we een broodje, cake en bessensap om de eerste honger van de ochtend te stillen.

Ons ontbijtpakket

Het mandje in

De mannen waren veel moeite aan het doen om lucht te krijgen in onze groene ballon en met veel kracht steeg de ballon omhoog. Tijd om in het mandje te stappen. De ladder werd voor ons klaar gezet en we werden als schaapjes in het mandje gepropt. We stonden met 11 man in een te klein mandje. Toen we eenmaal allemaal ons plekje hadden gevonden konden we genieten van onze tocht. Genieten was niet voor iedereen het goede woord. Zo ging een jongen al zitten in het mandje en werd Dinand ook steeds witter en stiller tijdens de ballonvaart.

Voordat Dinand wit weg trok

Magie

Wat een warmte in zon bakje, klagen dat ik het koud had deed ik zeker niet. Een ervaring uit duizenden om met tientallen luchtballonnen te genieten van de zonsopgang en het prachtige uitzicht van Cappadocië. Terwijl ik wegsmolt van de warmte en de bijzondere ervaring. Smolt Dinand bijna weg van de hoogtevrees. Voor hem nooit meer! Zonder twijfel stap ik nog eens in een luchtballon maar geen enkele vaart zou deze kunnen evenaren.

Magie

Ik kan deze ervaring ook niet uitdrukken in woorden en kan niet anders zeggen dat het magisch is. Ook al sta je volgepropt in een bakje en is het ongelooflijk toeristisch. Eenmaal boven in de lucht is het of je er alleen bent, iedereen is stil en geniet van de kleuren van de luchtballonnen en de gouwe gloed van de zon die opkomt. Voor Dinand was dit helemaal anders dus dit moet je echt zelf gaan doen om te ontdekken.

Genieten met een grote G

De landing

Met de landing had ik zo mijn twijfels. Na een 40 minuten merkte ik dat we steeds lager gingen zweven. Op dat moment vlogen we recht boven het bosrijke gebied. De plek waar we naar toe moesten was nog ver bij ons vandaan, heel ver. Op dat moment verloor ik een beetje mijn vertrouwen in die jonge gast, die met een big smile met de hendels van de gasbrander aan het spelen was. Ik begon de schaduw van onze luchtballon op de grond te zien en dacht bij mezelf dit gaat hij echt niet redden.

De landing wordt ingezet

Maar met al zijn behendigheid en ervaring gingen we net over de bomen heen. Richting de plek waar de auto met kar begon te rijden. De mannen op de grond kwamen achter ons bakje aan rennen. De touwen werden naar beneden gegooid, zodat hun ons konden sturen precies op de rijdende kar. Alle respect voor alle mannen die zonder enige moeite de landing perfect hebben gemaakt.

Veilig landen op de kar

Proost

Eenmaal veilig op de grond, stonden we om 6 uur te proosten met champagne op de veilige landing. Maar voor mij ook op een onvergetelijke ervaring.

Proost op de veilige landing

Meer blogs lezen over Cappadocië, klik dan hier

Eén reactie Voeg de jouwe toe
  1. Wat zal dat een super ervaring zijn geweest. Wel jammer dat je toch hoogtevrees kan hebben in zo’n bakkie (had gehoord van niet😅)
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *