Typische Spaanse gewoontes

Hi allemaal, leuk dat jullie weer mee lezen en dat ik weer een verhaaltje mag schrijven! In mijn 1e blog heb ik een introductie geschreven over wie ik ben en wat ik doe. In de blog van vorige maand konden jullie lezen waar mijn liefde voor het buitenland vandaan komt. En nu ga ik iets heel leuks schrijven, namelijk….. typische Spaanse gewoontes. 

Na dik 1,5 jaar in Spanje, heb ik zo langzamerhand wel door dat de Spaanse mensen een tikkie anders zijn dan de Nederlanders. Nou zeg ik niet dat ze allemaal anders zijn, maar er zijn hier en daar wat dingetjes wat wij in Nederland natuurlijk anders doen. Dat is helemaal niet erg, maar je moet je op sommige momenten wel een beetje aanpassen of je er gewoon minder druk om maken. 

Nou heb ik een leuk lijstje gemaakt over de gewoontes die ik hier in Spanje veel zie voorbij komen. Als jij toevallig nog meer gewoontes weet, laat ze vooral achter in de reacties. 

Brood, overal brood bij 

Ik vind dat ze in Spanje niet het lekkerste brood hebben, zelfs het goedkoopste brood van de Nederlandse supermarkt is vaak lekkerder dan wat ze in Spanje in de supermarkten verkopen. Het brood in Spanje is voornamelijk wit, met o.a veel suiker en andere toevoegingen erin. Ze hebben natuurlijk ook wel hele goede bakkers waar je een heel lekker stokbroodje kan halen of ambachtelijk gebakken brood. In restaurants krijg je standaard brood op tafel geserveerd, of het nou bij je lunch of avond eten is. Ga je pasta eten? Krijg je er bijna altijd brood bij om het brood in de saus te dippen. 

Lawaai maken. Lees: Schreeuwen 

Geluid maken dat kunnen Spaanse mensen wel. Zet je een klein groepje mensen bij elkaar, dan praten ze, zonder moeite te doen, waarschijnlijk harder dan 15 Nederlanders bij elkaar. Ik heb vaak genoeg dat ik mijn hand op mijn oor moet doen omdat het zo’n schel geluid is. In de sportschool bijvoorbeeld, staan 2 gasten met elkaar te praten (ook nog met koptelefoon op), en op nog geen 1 meter afstand van elkaar. Heel de sportschool kan mee genieten over wat ze tegen elkaar aan het zeggen zijn. Zag er wel super grappig uit. 

Andere dag indeling 

In Málaga, komen de mensen tot leven rond een uurtje of 8, 9 of zelfs pas 10. Het gaat er lekker rustig aan toe zeg maar. ’s Ochtends zie je veel mensen hun ontbijt eten bij de barretjes, je ziet ze met “café con churros” of “brood met olijf olie en tomaten spread”. Tot en met 12 uur kan je churros eten, daarna pas na 17:00 weer. De lunch is vanaf 14:00, en die kan duren tot ongeveer 16:30 of zelfs later. Tijdens dezelfde tijd als de lunch is de siësta. Sommige mensen doen even een dutje, of gaan een wandeling maken, of drinken lekker een koud biertje. Tegen 18.00 uur in de namiddag, is het tijd voor iets zoets. Koffie met een gebakje of een brownie bijvoorbeeld. Zo kunnen ze het weer even volhouden tot 22.00/23.00 uur s’ avonds, want dan is het tijd voor het avond eten. Tijdens het avond eten, eten ze vaak niet heel veel omdat ze s ‘middags uitgebreid gegeten hebben. 

Na-tafelen 

Nog een aanvulling op de tekst hierboven, is dat Spanjaarden graag “na-tafelen”. Na het eten komt de drank op tafel, van koffie met likeur, tot cognac of copas (mix drankje). Toen ik in een restaurant werkte, merkte ik, voornamelijk in de winter, dat de mensen langer bleven natafelen. Ze kwamen rond 14 uur binnen, en verlieten het restaurant pas rond 18:30uur, met een teut alcohol in hun smiegel. 

Tapas 

Spanje staat bekend om zijn tapas. In sommige steden zoals Granada, krijg je standaard bij je drankje een gratis tapa. Tapas zijn kleine hapjes om lekker met elkaar te delen, wat Nederlanders soms weer niet zo goed kunnen ;). De specialiteiten van Málaga zijn: Gehaktballetjes in tomatensaus, ensaladilla Rusa, patatas bravas met of knoflook saus of pikante saus, inktvisringen of andere soorten vis, tortilla de patata (aardappel quiche). De hele dag door worden er olijven gegeten of je krijgt een klein bakje chips of notenmix (frutos secos) bij je drankje. Terwijl ik dit schrijf (in het vliegtuig om 10:45 s ‘ochtends) zit er een man naast me die een zakje chips open trekt en mij ook wat aanbiedt, haha!! Super toevallig. 

Vrije feestdagen 

Feesten dat kunnen ze Spanje wel. Spanje heeft het hoogste aantal vrije feestdagen van heel Europa. Ik kan mij nog goed herinneren toen ik net in Spanje woonde, dan er om de haverklap een feestdag was. Elke keer dacht ik, “Wat zou het nu weer zijn?!”. Ze hebben al die feestdagen omdat het een heel religieus land is. Vaak gaat het samen met optochten en processies door de straten zoals in de week van Semana Santa. Of bijvoorbeeld de beroemde Ferias, die wel haast elke stad en dorp hebben eens per jaar, waar veel vrouwen met mooie jurken door de straten lopen met bloemen in hun haar, en dan ook wel een drankje (met alcohol) in hun andere hand. Over alcohol op straat drinken gesproken, wat je veel ziet onder de jongeren is “bottelón”. Groepen jongeren kopen alcohol in de supermarkt, grote flessen bier etc, en drinken dat op pleintjes op. Officieel mag je hier geen alcohol op straat nuttigen maar het gebeurt toch. 

Supermarkt, of in winkels 

Het kan wel eens voorkomen, dat je wilt afrekenen in een winkel of supermarkt, en dat er totaal niet naar je opgekeken wordt. In plaats van met jou te praten, of je zelfs maar aan te kijken, zijn ze lekker aan het praten (of schreeuwen) met diegene voor je, of de persoon achter je. Soms dacht ik echt: “Hallo, ik sta hier hoor?”. Goed, nu ben ik er al zo aan gewend dat ik het ,of voorbij laat gaan, of het tegenover gestelde doe en lekker overdreven “Buenos dias!” tegen ze zeg. Natuurlijk kan dit ook in Nederland voorkomen, maar ik merk dat het hier in Spanje wel een tikkeltje vaker gebeurd dan in Nederland. 

Conclusie 

Al met al, vind ik Spanje een super fijn land om in te wonen. De druk is er minder hoog, de zon schijnt bijna altijd (Málaga telt wel tot 300 dagen zon per jaar), en je kan er super lekker eten. Er zijn nog veel meer andere Spaanse gewoontes die ik nog niet heb opgenoemd maar dit waren mijn topics die ik het leukste vond om over te vertellen. Ben je zelf al eens in Spanje geweest, of zou je er graag naar toe willen? Aan welke gewoonten zou jij wel kunnen wennen? Laat een reactie achter als je nog andere (leuke of minder leuke) gewoontes uit Spanje kent. 

Bedankt voor het lezen en tot volgende maand! Liefs xoxo, 

Fia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *