Normandië: De kliffen bij Étretat

Wereldberoemd zijn de krijtwitte rotsen van Étretat. Zo staan ze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Thuis hadden we onze planning er al op aangepast zodat we deze prachtige plek niet zouden overslaan.

In Normandië heb je parkeerplaatsen speciaal voor campers, vaak net buiten het centrum. In Étretat was dit makkelijk te lopen naar het centrum, in tien minuten sta je aan het strand en kijk je uit over de prachtige kliffen.

Étretat

Étretat is een oud historisch dorpje. Waar Étretat vooral bekend om staat zijn de krijtrotsen, maar het dorpje zelf is ook de moeite waard. Middenin het centrum vind je de vakwerk markthallen, waar je leuke lokale producten en souvenirs kan halen. Vergeet niet omhoog te kijken naar de schattige huisjes. Het huis Manoir De La Salamandre is een prachtig gebouw uit de middeleeuwen. In 1912 is het herbouwd en er bevindt zich nu een hotel/restaurant in. Je zou ook een gokje kunnen wagen in het casino.

Manoir De La Salamandre
De markthallen

Op het strand van Étretat liggen grote kiezelstenen, maar dit houdt de mensen niet tegen om even van de zon te genieten of uit te rusten van een wandeling naar de kliffen. Aan de boulevard vind je meerdere eettentjes en is het bijna niet te doen om langs een ijscokar te lopen zonder een ijshoorntje te kopen.

Het strand van Étretat

De kliffen van Étretat

De krijtrotsen waren de reden om deze plek te gaan bezoeken. De prachtige witte kliffen hebben zo ook hun eigen naam. De beroemdste klif heet L’aiquille, ook wel de olifantenrots genoemd. Door de eeuwen heen is er een boog uitgeslepen en lijkt het op een olifant die zijn slurf in het water steekt. Naast de slurf van de olifant staat een rotsnaald dat 70 meter boven het water uitstijgt. La Manneporte vind je aan de westkant van L’aiquille, Manneporte betekend in het oude Frans “Grote grot”.

L’aiquille, de olifantenrots en de naald
La Manneporte

Op de Falaise d’Amont heb je een prachtig uitzicht op de L’aiquille. Vanaf de klif zie je ook een rots dat op een olifant lijkt, maar dat is mijn fantasie. Hier bevindt zich ook een kapel “Beschermer van de vissers”. De huidige kapel vervangt een gebouw uit de 19e eeuw welke vernietigd werd in de WOII. Er is ook een museum en een monument over twee Franse vliegeniers die probeerde om als eerste van Parijs naar New York te vliegen. Voor de kust van Étretat werden ze vermist, er heeft nooit meer iemand wat van hun gehoord. Vanaf Falaise d’Amont kan je nog een wandeling maken naar Yport of de tuinen van Étretat bezoeken.

Falaise d’Amont

Er rijdt ook een treintje naar Falaise d’ Amont vanuit het centrum. Je vindt het treintje bij de markthallen. Voor zes euro wordt je naar de klif gebracht en na vijfenveertig minuten opgehaald.

Goede bergschoenen

Wat er niet mocht ontbreken deze trip waren mijn bergschoenen. Met mijn gezondheid kost het vele wandelen en vooral het klimmen meer moeite. Dan zijn bergschoenen een MUST HAVE. Tegenwoordig kan je hele leuke modellen krijgen. Ik heb gekozen voor hoge bergschoenen, het heeft net een wat stoerdere look en geeft mij meer stevigheid en stabiliteit. Comfort en grip waren voor mij ook belangrijk om de juiste bergschoenen te vinden.

Mijn ideale bergschoenen

Ik geef je vijf tips om de ideale bergschoenen te vinden.

  • Pas de bergschoenen ’s middags aan.
  • Kies je voor lage bergschoenen of ga je voor hoge bergschoenen?
  • Bepaal voor welke soort wandelingen je de bergschoenen gebruikt.
  • Kies voor goede sokken.
  • Loop je bergschoenen goed in.

Ik heb een prachtige wandeling over de kliffen bij Étretat gemaakt en merkte meteen verschil in mijn lichaam. Kom maar op met die wandelingen want ik heb de perfecte bergschoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *