Op zoek naar de Schotse Hooglanders op de Wezepse heide

Al jaren ben ik gek op Schotse Hooglanders, dit begon als kind al. Sinds 2 jaar wonen we in onze nieuwe woning en hebben we een prachtig schilderij laten maken van een Schotse Hooglander. Ook staat Schotland op mijn travellist om daar deze prachtige dieren tegen te komen. Zolang de ticket nog niet geboekt is naar Schotland, gingen we op zoek naar de Schotse Hooglanders op de Wezepse heide

Mijn jeugd

Vroeger liepen de Schotse Hooglanders bij ons thuis in het weiland van de buurman. Als we buiten met de bal aan het spelen waren ging de bal nog weleens het weiland in. Altijd waarschuwde onze ouders ons voor de koeien. Uitkijken en pas de bal pakken als de koeien achterin het weiland lopen. Mijn broertje kon hard rennen, die ging het weiland in en ik hield het prikkeldraad omhoog. Nog steeds heb ik een bepaalde angst voor deze dieren, maar ze zien er prachtig uit en hebben een hoog knuffelgehalte.

De Wezepse heide

Omdat we Schotland voorlopig nog niet gaan bezoeken had ik een leuk alternatief gevonden. Op 15 km van ons huis ligt de Wezepse heide. Een mooi wandelgebied van 260 hectare op de Veluwe. Je kan hier verschillende dieren tegen komen zoals wilde zwijnen, (edel) herten en de Schotse Hooglanders.

De Wezepse heide is ook een waterwingebied en eigendom van waterbedrijf Vitens. Als je mooie routes wil lopen kan je de Vitens wandelroute app installeren. De wandeling is ruim 5 km lang en onderweg krijg je leuke tips en weetjes te horen. Wil je met de kids op zoek naar een schat met behulp van een GPS ontvanger kan je deze vinden. Voor meer info klik hier.

Wezepse heide
Wezepse heide

Ook vind je hier herinneringen van de Tweede Wereld oorlog. In 1944 is er hier een gevechtsvliegtuig neergestort.

Oorlogsgebeurtenis op de Wezepse heide
Oorlogsgebeurtenis

Op zoek naar de Schotse Hooglanders

De kudde loopt over de hele heide heen, dus soms is het ook geluk hebben dat je de koeien tegen komt. Na zo’n 5 km lopen werden wij getipt dat de koeien bij de voederplek waren. Daar stond de kudde heerlijk te grazen. Er was zelfs al een kalfje geboren. Voordat je de heide op loopt worden er een paar regels mee gegeven. Zo moet je 25 m afstand houden, dat betekent geen selfies maken. Ook al heb je het gevoel dat je ze lekker een dikke knuffel kan geven, blijven het wilde dieren. Hondenpoep is gevaarlijk voor de Schotse Hooglanders. Je mag de hond meenemen voor een mooie wandeling, maar ruim de hondenpoep op met een zakje. Maak op gepaste afstand mooie foto’s en geniet van deze prachtige dieren.

Schotse Hooglander
Schotse Hooglander
Het eerste kalfje van het jaar
Het eerste kalfje van het jaar
Genieten van de grazende kudde
Genieten van de grazende kudde

Op meerdere plekken in Nederland kan je deze dieren bewonderen. De ANWB heeft ook mooie fietsroutes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *