Rondreis Cuba: Deze plekken mag je niet overslaan.

In januari 2018 maakte ik een prachtige reis door het westen van Cuba. Het land van de rum, sigaren, muziek en oldtimers. Dertig jaar terug in de tijd, maar wat hebben we genoten van dit geweldig avontuur dankzij de prachtige plekken die Cuba heeft.

Havana

Als je naar Cuba gaat mag je de hoofdstad niet overslaan. Wij verbleven twee dagen in Havana dus we hadden besloten een stadstour te doen. Zo kan je de Havana rum museum bezoeken en een workshop sigaar roken volgen ( ja echt waar ;). ) Slenter door de straten en geniet bij de Plaza Catedral van de sfeer op straat met salsa muziek en de gezellige terrasjes. Bezoek ook de Plaza de la Revolución, hier vind je de enorme portretten van Che Guevara en Fidel Castro. Kom tot rust aan de boulevard El Malécon, waan je tussen de locals en wandel of geniet gewoon van wat er aan je voorbij komt.

Plaza Catedral

Viñales vallei

De provincie Pinar del Rio vind je de Viñales vallei, hier moet je zijn voor de natuur van Cuba en de sigarenboerderijen. De Viñales vallei is 132 km2 groot en je vind hier veel tabaksvelden. Bezoek een sigarenboerderij en zie hoe de bladeren van de tabaksplant worden gedroogd en tot sigaren gerold worden. Ook kan je de grotten The Indian Cave bezoeken die vroeger in de handen waren van de indianen, je vaart met een bootje door de grotten en komt onderweg meerdere tekeningen tegen die de indianen vroeger gemaakt hebben. Bezoek de grote muurschildering Mural de la Prehistoria, deze werd in de jaren zestig gemaakt in opdracht van Fidel Castro. Sla Los Jazmines niet over, hier heb je een prachtig uitzichtpunt om foto’s te maken.

uitzichtpunt Los Jazmines

Cienfuegos

Cienfuegos is een Franse koloniale stad, deze stad wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd. In het centrum vind je Parque José Marti, het plein lag er eerder dan de stad zelf en de prachtige gebouwen zijn later om het plein aangelegd. Je vind hier een grote kathedraal, theater en het mooie Colegio San Lorenzo. Ga naar de wijk Punta Gorda, dit is een villawijk waar eerder veel rijke mensen woonde. Bezoek hier de Palacia del Valle, dit paleis is prachtig om te zien. Het paleis heeft drie torens die staan voor kracht, geloof en liefde. Er is een terras te vinden waar je terecht kan voor een drankje en meteen van het mooie uitzicht kan genieten.

Parque José Marti

Trinidad

Dit is toch wel mijn favoriete plek van Cuba. Deze stad brengt je echt terug in de tijd. Cowboys met paard en wagen, de oldtimers, de mannen en vrouwen die een stukje salsa laten horen en de gekleurde huisjes geven mij het ultieme Cuba gevoel. Sinds 1988 staat de stad op de Wereldgoedlijst van UNESCO. Dwaal gewoon door de straten en ga net als de bevolking zelf op de stoep zitten om alles te aanschouwen. Bezoek het kleine marktje waar je veel souvenirs vind en bezoek een schooltje waar je mee mag kijken wat de kinderen leren. Dicht bij Trinidad kan je o.a. het Parque Guanayara bezoeken. Hier vind je mooie vogels en schildpadjes en zie je prachtige watervallen.

een straatje in Trinidad

Manaca Iznaga

Deze stad staat bekend om de oude suikerrietmolen. In de 18e eeuw verbleven hier veel slaven die werkte in de suikerrietplantages. Je kan de Torre Iznaga ook bezoeken, vroeger werd deze toren gebruikt om de slaven in de gaten te houden. Het verhaal gaat dat er twee broers waren die vochten om een meisje. De één groef een gat maar kwam niet zover en de andere broer die ook suikerbaron was bouwde de hoge toren en won het meisje. In het planterhuis bevind zich nu een bar en restaurant. Je vind hier ook nog een authentieke spoorweg.

Torres Iznaga

Sancta Spiritus

Sancta Spiritus ligt in het midden van Cuba, het is niet echt een stad waar veel toeristen naar toe trekken. Je kan hier de tweehonderd jaar oude brug bezoeken die het oude en nieuwe centrum met elkaar verbindt. Bezoek de markt waar alles net iets anders gaat dan bij ons en je kan kerken bezoeken. Er zijn genoeg prachtige gebouwen maar over het algemeen is er niet veel te zien in deze stad maar omdat het nog niet zo toeristisch is kijk je in het leven van de lokale bevolking.

de tweehonderd jaar oude brug

Santa Clara

Net buiten het centrum vind je het museum van Che Guevara, een enorm groot beeld van Che kijkt over het plein uit. Helaas konden wij het museum niet bezoeken omdat het gesloten was maar het is de moeite waard als je de kans wel hebt.

standbeeld van Che Guevara

Aan het eind van 1958 vocht Che Guevara hier met zijn troepen. Hij versloeg Batista en de kogelgaten vind je nog steeds op de gebouwen rondom het plein. Bij de officia de la Provincie vind je één van de mooiste beelden van Che. Struin verder door de stad om Santa Clara te ontdekken met de mooie gebouwen en geniet in het park. Bovendien staat Santa Clara nu bekend al een jeugdige stad waar meerdere festivals worden gehouden.

de kogelgaten die ontstonden tijden de laatste gevechten van Che Guevara en Baptista

Varadero

Mooie witte stranden en een blauwe zee vind je in deze toeristische badplaats. Hier vind je veel all inclusive hotels aan het strand. Voor ons was het heerlijk bijkomen na onze rondreis door het oosten van Cuba. Je kan met een oude oldtimer je naar het centrum laten rijden, wandelen door het park waar je heerlijke cocktails kan drinken en `s avonds dansen op live muziek in de Beatles Bar, ook zijn hier andere gezellige bars te vinden aan de hoofdstraat.

het mooie witte strand van Varadero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *