Vliegtuigen spotten bij de Polderbaan

In de voorjaarsvakantie ben ik samen met Dinand en mijn neefje Lourens naar de Polderbaan gereden om vliegtuigen te spotten. Misschien denk je wat saai, maar na de eerste keer dat Lourens vroeg om vliegtuigen te spotten ben ik ook een beetje besmet geraakt met het vliegtuigen spotten virus. Ik moet nog even geduld hebben om zelf weer in het vliegtuig te stappen, maar om langs de baan te staan en deze krachtige motoren te horen, krijg ik toch een vakantie kriebel en kan ik er weer voor een paar maand tegen aan. 😉

Lourens wil vanaf jongs af aan al piloot worden (heel handig om straks tante Jo overal naar toe te vliegen) Dit begint toch ook wel serieus te worden. Zo is hij al naar een open dag geweest waar hij in een simulator mocht vliegen en vorig jaar met zijn verjaardag heeft hij in Lelystad al een vliegtuig mogen besturen en dat als jongen van 11 jaar. Het mooiste (en vooral trots ben ik als tante) dat hij aan de leraar bijles heeft gevraagd voor Engels, want ja dat moet je wel echt kunnen als je piloot wil worden. Op de vraag “wat als je door omstandigheden geen piloot kan worden?” Geef die heel koel antwoord “dan wordt ik toch steward”. Die jongen wil de wolken in!!

Het is vrij rustig aan de Polderbaan, ik had meer drukte verwacht ivm de voorjaarsvakantie maar dit vinden wij helemaal niet erg. Wij rijden het grote parkeerterrein op en zetten de auto dicht bij het hek waar de vliegtuigen langskomen.

Wij staan het liefst aan de polderbaan, deze baan is eigenlijk altijd open en wordt gebruikt voor het opstijgen en landen. Dit keer landen de vliegtuigen op de Polderbaan. Dit heeft allemaal te maken met verschillende windrichtingen en andere factoren. Het geluid dat ze produceren met landen is overweldigend. Ook het opstijgen is geweldig, grote machines die zonder moeite in de wolken verdwijnen.

Ruim 450.000 vluchten worden per jaar uitgevoerd op Schiphol door 110 luchtvaartmaatschappijen. Daarom wordt vliegtuig spotten op een gegeven moment ook een spelletje, een vliegtuig spotten die je nog niet eerder gezien hebt. Elke 2 minuten kan je een vliegtuig zien landen of opstijgen. Soms moet je ook geduld hebben want het kan ook zo zijn dat je een half uur geen vliegtuig ziet.

Bij ons was dat ook het geval. Een groep vogels verpestte het voor ons. Maar het was ook een ervaring om te zien hoe de gele auto’s met volle snelheid langskwamen en alarmpatronen afschoten.

We waren in die tussentijd een stukje verder gelopen waar je beter de landing van het vliegtuig kan zien en je heerlijk in het gras kan zitten. Omdat er toch even geen vliegtuigen aankwamen zijn we naar het Bulderbos gelopen. Dit bos is aangelegd als protest tegen de Polderbaan. 8000 bomen werden hier geplant maar ze konden het aanleggen van de Polderbaan er niet mee tegen houden.

Om het middaguur komt er ook een frietkraam de parkeerterrein op rijden. Hier maakte wij ook gretig gebruik van. Een heerlijk patatje met frikandel. Lourens heeft geen tijd om te eten want de vliegtuigen landen weer. Tijd om de kaart met vliegtuig aan te pakken van de eigenaar, dat had hij dan weer wel. Er staan ook dixi’s op het terrein. TIP! Gaan als je echt, echt moet en neem papier mee.

Na het eten spreken we af om tot 3 uur te blijven en dan naar huis te gaan. Elke keer als ik aangeef dat we zo gaan zegt Lourens “er komt zo nog een grote aan”. Tja als tante kan je daar niet tegen in gaan, want om Lourens te zien genieten is misschien wel het mooiste van zo’n dag.

De spottersbaan bij de Polderbaan bevindt zich aan het einde van IJweg. Voor navigatie kan je de postcode 2141 CN invoeren.

2 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *